IBPS Clerk Interview Tips

Important Tips which you have to keep in your mind while going for Interview




1. Tips on Preparing for the Interview-Day:
  • i. Gather information about the bank or organization that has invited you for the interview. This will give you a clear idea about the philosophy, work environment and reputation of the company.
  • ii. Read the job description carefully as to what they expect from you.
  • iii. Evaluate your qualifications, experience, and core competences, areas of strength and accordingly draw up a questionnaire along with your replies to the expected questions.

2. Brush up your communication skills. 
  • i. Interviewers normally ask you to highlight your strengths and weaknesses. 
  • ii. Strengths of course can be emphasized more easily but even the weaknesses can be presented in a positive light. For example, ‘I am a little impatient with the people who are not focused enough, or non serious about the work in hand’ 
  • iii. Go with a positive frame of mind, without worrying much about the outcome. 

3. Attending the Interview: 

  • Go with a smile (not a grin) on your face, with confidence and determination to succeed in your heart.

4. As You Enter:
  • i. Depending upon whether you are being interviewed by one person or a panel of interviewers, greet politely ‘Good Morning’/Afternoon or Evening depending upon time of the day. 
  • ii. If there are more than one person then address them as ‘Sirs/Madams’ and try to encompass them all in your greeting. If there is only one lady in the panel, it is polite to greet her separately.
  • iii. Most probably you will be offered a seat. Do not sit down unless you are asked to. 

5. Facing the Interviewers 
  • i. As you sit across the interviewer(s), look confident and relaxed. 
  • ii. In most cases the interviewers themselves will try to put you at ease. 

6. The Body Language 

  • Good body language can be inculcated and practiced. Your facial expression, appearance, gestures, how you walk, talk, stand, sit, use your limbs etc. all form part of your body language.

7. Pay attention to the following.
  • Sit straight comfortably without craning your neck. Do not slouch.
  • Look attentive, keen and interested.
  • Talk clearly, maintaining a pitch that is comfortably audible to the person(s) around.
  • Do not get overexcited even while describing your achievements and strengths.
  • Listen to the queries attentively, constantly maintaining polite eye contact with the interviewers.
  • Nod your head to show that you are listening, interjecting appropriately with ‘Yes Sir/Madam’, absolutely, definitely etc.
  • Lean forward a little as you speak and backward as you listen.
  • Do not touch your face, or shake your legs.
  • Keep your arms either on your sides or in your lap. Do not fold your arms, as it is a sign of rudeness.
  • Use short simple sentences while talking.
  • Do not make unrealistic tall claims during the interview.
  • Never get too arrogant or aggressive in front of the interviewers.
  • Do not show your disappointment and disinterest. Maintain your poise till the end.
  • Always thank the interviewers as you leave.


Sample Question For IBPS Specialist Officer (IT) Examination 2014 (Part :2)


1. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?
(A) Mass memory
(B) Internal memory
(C) Non-volatile memory
(D) PROM
(E) None of these
Answer: (B)
2. A circuit with about 100 transistors fabricated on a single chip is called
(A) MCR
(B) MSI
(C) MIS
(D) RJE
(E) None of these
Answer: (B)
3. ALU is called for _____ of a computer
(A) Heart
(B) Master dispatcher
(C) Primary memory
(D) All of the above
(E) None of these
Answer: (C)
4. A single dimensional array is called
(A) List
(B) Subscripts
(C) Matrix
(D) File
(E) None of these
Answer: (A)
5. How many types of drawing objects are available in drawing Tool Bar ?
(A) 4
(B) 5
(C) 10
(D) 12
(E) None of these
Answer: (E)
6. Data processing is___
(A) Data collection
(B) Similar to computer programming
(C) Associated with commercial work
(D) Akin to data coding
(E) None of these
Answer: (C)
7. In computer terminology, information means
(A) Raw data
(B) Data in more useful
(C) Alphanumeric data
(D) Program
(E) None of these
Answer: (B)
8. A typical modern computer uses
(A) Magnetic cores
(B) LSI chips
(C) Magnetic tapes
(D) More than 1000 vacuum tubes
(E) None of these
Answer: (B)
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
(A) proprietary
(B) Open
(C) Experimental
(D) In the public domain
(E) None of these
Answer: (A)
10. The commonly used UNIX commands like date, ls, cat etc. are stored in
(A) /dev directory
(B) /bin directory
(C) /tmp directory
(D) /unix directory
(E) None of these
Answer: (B)
11. In UNIX, which command is used to change the protection mode of files starting with the string emp and ending with 1, 2 or 3 ?
(A) Chmod u+x emp[1-3]
(B) Chmod 777 emp*
(C) Chmod u+r ??? emp
(D) Chmod 222 emp ?
(E) None of these
Answer: (A)
12. The variables which can be accessed by all modules in a C program, are known as
(A) Local variables
(B) Internal variables
(C) External variables
(D) Global variables
(E) None of these
Answer: (D)
13. In UNIX, which command is used to sort the lines of data in a file in reverse order
(A) sort
(B) sh
(C) st
(D) sort –r
(E) None of these
Answer: (D)
14. A record that follows a group of related records and contains data relevant to those records is called as….
(A) Trailer record
(B) Traffic record
(C) Transaction record
(D) Transducer
(E) None of these
Answer: (A)
15. A type of semiconductor memory that usually has small capacity but very fast access is
(A) PROM
(B) RAM
(C) Scratchpad
(D) ROM
(E) None of these
Answer: (C)
16. ____ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometres.
(A) Nano-science
(B) Microelectrodes
(C) Computer forensics
(D) Artificial intelligence
(E) None of these
Answer: (A)
17. A single pole, single throw switch with one common line and one output line is
(A) Switch circuit
(B) SPDT switch
(C) SPST switch
(D) Star bit
(E) None of these
Answer: (C)
18. A one-bit signal that indicates the start of data transmission by an asynchronous device is
(A) Parity bit
(B) Status bit
(C) Zero bit
(D) Star bit
(E) None of these
Answer: (D)
19.__ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
(A) A process
(B) Software
(C) Storage
(D) Information
(E) None of these
Answer: (D)
20. The name for the way that computers manipulate data into information is called
(A) Programming
(B) Processing
(C) Storing
(D) Organizing
(E) None of these
Answer: (B)
21. Computers gather data, which means that they allow users to _____ data.
(A) Present
(B) Input
(C) Output
(D) Store
(E) None of these
Answer: (B)
22. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered
(A) Data
(B) Output
(C) Input
(D) The process
(E) None of these
Answer: (B)
23. What is meant by the term RAM?
(A) Memory which can only be read
(B) Memory which can be both read and written to
(C) Memory which is used for permanent storage
(D) Memory which can only be written to
(E) None of these
Answer: (B)
24. ALU is called for _____ of a computer
(A) Heart
(B) Master dispatcher
(C) Primary memory
(D) All of the above
(E) None of these
Answer: (C)
25. The commonly used UNIX commands like date, ls, cat etc. are stored in
(A) /dev directory
(B) /bin directory
(C) /tmp directory
(D) /unix directory
(E) None of these

Answer: (B)

Sample Question For IBPS Specialist Officer (IT) Examination 2014 (Part :1)



1. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage?
(A)The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
(B)Disk storage is longer lasting than magnetic tape
(C)Disk storage is less expensive than tape storage
(D)All of the above
(E) None of these

ANSWER: (D)
2. A prefix for billion which is equal to _____is called as billi.
(A) 100
(B) 10000
(C) 1000
(D) 10
(E) None of these
ANSWER: (A)
3. One kilobyte -byte
(A) 1250
(B) 2088
(C) 1024
(D) 1000
(E) None of these

ANSWER: (C)
4. To move the cursor to the end of the document
press
(A) Ctrl + Esc
(B) Ctrl + End
(C) Ctrl + B
(D) Ctrl + C
(E) None of these

ANSWER: (B)
5. The shortcut key to print documents is
(A) Ctrl + A
(B) Ctrl + B
(C) Ctrl + P
(D) Ctrl + C
(E) None of these

ANSWER: (C)
6. In MICR, C stands for
(A) Code
(B) Colour
(C) Computer
(D) Character
(E) None of these
ANSWER: (D)
7. The simultaneous processing of two or more Programs by multiple processors is
(A) Multiprogramming
(B) Multitasking
(C) Time-sharing
(D) Multiprocessing
(E) None of these
ANSWER: (D)
8. First layer in the OSI reference model is
(A) Data link
(B) Network
(C) Physical
(D) Application
(E) None of these

ANSWER: (C)
9. Viruses, Trojan horses and worms are
(A) Able to harm computer system
(B) Unable to detect if affected on computer
(C) User-friendly applications
(D) Harmless applications resident on computer
(E) None of these

ANSWER: (A)
10. Failure of passwords security due to exposure can result from
(A) Electronic monitoring
(B) Visual
(C) Both ‘A’ and ‘B’
(D) Light
(E) None of these

ANSWER: (C)
11. Data security threats include
(A) Hardware failure
(B) Privacy invasion
(C) Fraudulent manipulation of data
(D) All of the above
(E) None of these

ANSWER (B)
12. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc. are
(A) Task bar
(B) Windows
(C) Desktop
(D) Icons
(E) None of these

ANSWER (D)
13. Accessing records from a file directly without searching from the beginning of the file is
(A) Time sharing
(B) Random
(C) Direct access
(D) Access time
(E) None of these

ANSWER (C)
14. Database redesign is not terribly difficult if the
(A) Database is structured
(B) Database is well-designed
(C) Database has no data
(D) Database is relatively small
(E) None of these

ANSWER (C)
15. Which of the following SQL statements are helpful in database redesign?
(A) Correlated sub queries only
(B) EXISTS/ NOT EXISTS expressions only
(C) Both of the above are helpful
(D) Creating the database are helpful
(E) None of these

ANSWER (C)
16. The EXISTS keyword will be true if
(A)Any row in the sub query meets the condition only
(B)All rows in the sub query fail the condition only
(C)Both of these two conditions are met
(D)Neither of these two conditions is met
(E) None of these

ANSWER (A)
17. How can you find rows that do not match some specified condition ?
(A) EXISTS
(B) Double use of NOT EXISTS
(C) NOT EXISTS
(D) ROWS EXIT
(E) None of these

ANSWER (C)
18. The process of reading a database schema and producing a data model from that schema is
known as
(A) Data modelling
(B) Database design
(C) Reverse engineering
(D) Inverse engineering
(E) None of these

ANSWER (C)
19. Which SQL-92 standard SQL command can be used to change a table name ?
(A) RENAME TABLE
(B) CHANGE TABLE
(C) ALTER TABLE
(D) All of the above
(E) None of these

ANSWER (A)
20. What SQL command can be used to delete columns from a table?
(A) MODIFY TABLE Name DROP COLUMN Name
(B) MODIFY TABLE Name DROP Column Name
(C) ALTER TABLE Name DROP Column Name
(D) All of the above
(E) None of these

ANSWER (C)
21. Which of the following modifications may not succeed?
(A) Changing a column data type from char to date
(B) Changing a column data type from numeric to char
(C) Both of the above actions should succeed
(D) Neither of the above actions will succeed
(E) None of these

ANSWER ((A)
22. Changing cardinalities in a database is
(A) A common database design task
(B) A rare database design task, but does occur
(C) A database design task that never occurs
(D) Is impossible to do, so a new database must be constructed and the data moved into it
(E) None of these

ANSWER (A)
23. A regular sub query can be processed
(A)From the top down
(B)From the bottom up
(C)By nesting
(D)From the right up
(E) None of these

ANSWER ((B)
24. How many copies of the database schema are typically used in the redesign process?
(A)One
(B)Two
(C)Three
(D)Four
(E) None of these

ANSWER (C)
25. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
(A). Keyboard
(B). System Bus
(C). Monitor
(D). Memory
(E) None of these

ANSWER (B)